fallback

Prijateljski orkestar iz Wuppertala nastupa 8. listopada zajedno s domaćinima u Imotskom

Mandolinski orkestar Imotski

Typography

O Festivalu mandolinista „Mandolina Imota“ koji se svake godine održava u Imotskom, gdje je mandolina kao tradicija i baština aktivno sačuvana više od 60 godine može se govoriti kao vrijednom kulturnom događanju toga dijela Hrvatske, jer ove je godine festival održan 22. godinu za redom.

Mnogi entuzijasti, amateri, na taj su način ne samo očuvali mandolinsku baštinu i održali tradiciju već pridonijeli međunarodnom povezivanju pa je festival ujedno i mjesto susreta mnogih inozemnim i domaćih mandolinskih orkestara. Slijedom toga, uskoro, 8. listopada na poziv Manodolinskog orkestra iz Wuppertala iz pokrajine Sarska u Njemačkoj, a kao nastavak suradnje s Mandolinskim festivalom i orkestrom Imotski, na sličnom festivalu u Imotskom u završnom dijelu zajednički će se predstaviti oba orkestra.
Hrvatski Mandolinski orkestar „Imotski“ iz Imotskog utemeljen je 1965. Godine. Osnivač je bio Sveto Dunda. Od 1970. Godine orkestar je u sklopu Osnovne škola „Stjepan Radić“ u Imotskom, a voditeljica je bila glazbena pedagoginja Marija Poštenjak Cika. U kratkom vremenu orkestar je prerastao u središnje mjesto okupljanja i kulturnog uzdizanja svekolike mladeži. U prvoj godini postojanja brojio je oko 40 članova.

SZO Mandolinski orkestar Wuppertal Njemačka


Od 1978. Godine orkestrom ravna učitelj glazbene kulture Ante Vujević, a od 1996. Godine prof. Antonela Rebić. Nakon završenog osnovnog obrazovanja, mnogi su članovi i dalje ostali vjerni orkestru u kojemu su stekli prva iskustva iz zajedničkog muziciranja. Tijekom 50 godina kontinuiranog rada u orkestru je temeljnu naobrazbu steklo više od 500 aktivista. Orkestar je nastupao na smotrama i javnim priredbama diljem Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Orkestar je dobio priznanje i diplomu grada Splita, Donjeg Miholjca, Bizovca i Banske Bistrice i Liptovskog Mikulaša (Republika Slovačka). Gostovao je u Italiji i Njemačkoj, gdje je dobio povelju grada Fellbacha za posebne zasluge u promicanju hrvatske glazbene kulture. Gostovao je i u Danskoj i Švedskoj te u Beču gdje je dobio posebnu plaketu za promicanje glazbene kulture Hrvata. Od 1996. godine konstantno sudjeluje na hrvatskom festivalu mandolinista „Mandolina Imota“, koji je s godinama prerastao u međunarodni Festival, gdje osvaja i mnogobrojne nagrade.U travnju 2016. godine orkestar je sudjelovao na „Razglednici 5“ u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.I ove godine orkestar je osvojio dvije prve nagrade u kategoriji mandolinskih orkestara i kategoriji komornih sastava.

Mandolinski orkestar Sarske – Saarländisches Zupforchester (SZO)

Saarländisches Zupforchester (SZO) – izborni mandolinski orkestar njemačke savezne pokrajine Sarske – utemeljen je prije više od 60 godina. Kao jedan od vodećih njemačkih orkestara svoje vrste SZO radi svoga ambicioznog umjetničkog djelovanja već desetljećima uživa visoki ugled u zemlji i svijetu. Iza orkestra su nebrojeni domaći i međunarodni koncerti i festivalski nastupi kao i turneje kroz Njemačku, Italiju, Švedsku, Švicarsku, Španjolsku, Francusku, Sjedinjene Američke Države, Luksemburg, Japan i Hrvatsku. O visokim glazbenim dometima orkestra svjedoči između ostaloga i deset do sada objavljenih nosača zvuka kao i televizijske i radijske snimke više od 500 različitih djela.

Orkestar je usko vezan uz pedagoške aktivnosti i rad s mladima Mandolinističkog saveza Sarske te je privržen tradiciji (majstorskih) tečajeva i glazbenog usavršavanja njegovih članova. U svojim redovima SZO – uz nekoliko profesionalnih instrumentalista – objedinjava uglavnom ambiciozne, vrsno obučene amatere iz brojnih mandolinskih društava Sarske od kojih su mnogi bivši finalisti odnosno pobjednici natjecanja mladih glazbenika. Orkestar trenutno čini 40-ak iskusnih svirača svih uzrasta, a osobito raduje veliki udio omladine. Zaštitna obilježja SZO-a su profinjen zvuk i zahtjevan, slojevit repertoar sa skladbama iz pet stoljeća glazbenog stvaralaštva. Orkestar se osobito istaknuo interpretacijama suvremenih djela, opusa međunarodno afirmiranih skladatelja kao i aktualnih žanrova. Članovi SZO-a redovito nastupaju i u raznim komornim sastavima poput gitarističkog ansambla ili mandolinističkog kvarteta.

Tijekom svoje duge povijesti SZO je svirao pod ravnanjem poznatih i proslavljenih dirigenata kao što su Siegfried Behrend (Berlin), Marcel Wengler (Luksemburg) i Helmut Fackler (Saarbrücken). Svi su oni odreda skladali i vlastite kompozicije za orkestar. Od 1988. umjetnički voditelj SZO-a je akademski gitarist Reiner Stutz.

Završen festival Mandolina Imota

Završen je 22. Festival mandolinista Mandolina Imota. Donosimo rezultate:


Komorni sastavi a-kategorija
1. Kvartet „Amici“ – Sofija, Bugarska ( statua sv. Cecilije, rad kipara Branka Šućura)
2. Duo de mar – Split
3. Kvintet Klinci – mandolinci – Split

Komorni sastavi b – kategorija
1. Komorni sastav „Imota“ – Imotski (kamena mandolina, rad Mislava Rebića)
2. Mandolinski ansambl Hkud – a tribunj (kamena mandolina, rad Mislava Rebića)
3. Komorni ansambl „Stiv naumov“ – Bitola, Republika Makedonija
4. Mandolinski komorni ansambl Hggd „Sloga“ – Zagreb
Mandolinski ansambl kud-a „Salona“ – Solin

Mandolinski orkestri a – kategorija
1. Mandolinski orkestar Imotski (statua mandoliniste, rad akademskog kipara Kažimira Hraste)
2. Mandolinski orkestar „Anđeli svirači“ – Split
3. Mandolinski orkestar „Krešimir“ – Šibenik

Mandolinski orkestri b – kategorija
1. Gradski mandolinski orkestar „Sanctus domnio „ – Split (statua mandoliniste, rad akademskog kipara Kažimira Hraste)
2. Hggd „Sloga“ orkestar mandolinista i gitarista – Zagreb
Mladinski mandolinski orkestar kud „Stiv naumov“ – Bitola, Republika Makedonija

Plaketa Marin Katunarić koja se dodjeljuje za izniman doprinos u razvoju i promidžbi mandolinske glazbe u hrvata, dodijeljena je Branku Sečaku.