fallback

Predstavljena nakladnička djelatnost Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj te jedinstvena historiografska monografija „Hrvatska od stoljeća 7. do danas"

Predstavljena nakladnička djelatnost Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj

Typography

U okviru popratnih programa Varaždinskih baroknih večeri u godini Mađarske kao zemlje partnera održano je i predstavljanje iznimno vrijedne nakladničke djelatnosti Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha 27. rujna u Kubu Europa Media Hrvatskog narodnog kazališta, a dan kasnije u prostorijama Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon upriličena promocija jedinstvene historiografske monografije „Hrvatska od stoljeća 7. do danas” aktualnog ravnatelja Mađarskog instituta iz Zagreba dr. sc. Dinka Šokčevića.

Kad je riječ o monografiji zapravo se radi o fantastičnoj preradi autorova djela izvorno objavljenog kao prva cjelovita sinteza povijesti Hrvata na mađarskome jeziku za potrebe mađarske znanstvene i šire javnosti. Knjigu su nedavno objavili nakladnička kuća Durieux i Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj, a prikazuje povijest Hrvata i Hrvatske od najranijih vremena do suvremenog razdoblja. Autor knjige Dinko Šokčević Hrvat je iz Mađarske, istaknuti povjesničar i stručnjak za povijest hrvatsko-mađarskih odnosa, koji od 2014. obnaša dužnost ravnatelja Mađarskoga instituta u Zagrebu, gdje oživotvoruje dobre hrvatsko-mađarske odnose i djeluje poput idealnoga kulturnog diplomata gradeći na nenametljiv način odnose Hrvatske i Mađarske.

Znanstveni zavod Hrvata iz Mađarske (ZZHM) utemeljila je Hrvatska državna samouprava kao posebnu instituciju prije 13 godina. Od osnutka do 1. listopada 2010. ravnatelj je bio znameniti filolog Ernest Barić, dok je aktualni čelni čovjek književnik i sveučilišni profesor kroatistike dr. sc. Stjepan Blažetin iz Pečuha.

Među zapaženim rezultatima ZZH-a su radovi i objavljena djela s područja jezikoslovne kroatistike, dodirnog jezikoslovlja, etnologije, povijesti, književnosti, zavičajne leksikologije, djela o prožimanju leksikologije i leksikografije koja su stvorila potrebu za cjelovitom leksikografskom obradom hrvatske manjinske zajednice u Mađarskoj. U pripremi je i Leksikon Hrvata iz Mađarske, čiji se projekt kreira u Zavodu, a koji će okupiti brojne znanstvenike iz raznih struka, a bit će dostupan i u elektroničkom obliku.

U sklopu vizije razvitka hrvatske akademske zajednice Mađarske je dvadesetak nakladničkih pothvata koji su objavljeni u knjižnim nizovima poput Biblioteke Nova i Posebnih izdanja. Promovirani su i svesci jedinstvene serijske publikacije na panonskome tlu Međunarodnog kroatističkog znanstvenog skupa, što ga bijenalno priređuju kroatisti Sveučilišta iz Pečuha u suradnji s ZZH iz Mađarske.

Zavod posvećuje veliku pozornost odnosu digitalne tehnologije i kulture što se može pratiti i na internetskom portalu Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj. Promocija nakladničke djelatnosti bila je također usredotočena je i na književne dragulje iz „Rasutog biserja“ Blažetinove zapažene Antologije hrvatske poezije u Mađarskoj 1945.-2000., te njegove Antologije hrvatske dječje poezije u Mađarskoj od 1945. do 2010. pod naslovom „Sjajna igra“.

Pečuški znanstveni tim surađuje s akademskom zajednicom u matičnoj zemlji, uključujući i suradničke projekte s Hrvatskom maticom iseljenika od svog nastanka osobito u popularizaciji nakladničkih projekata te ostalih aktivnosti iz domene manjinske tematike. Zavod uspješno surađuje i s Mađarskim institutom u Zagrebu, od njegova utemeljenja 2014., čiji programi uzorno promiču mađarsku kulturu, umjetnost i znanost u Hrvatskoj – pridonoseći toleranciji i interkulturalnom dijalogu.

Foto: Arhiva Hrvatske matice iseljenika