fallback

Danas počinju 47. Varaždinske barokne večeri - najveći i najdugotrajniji hrvatski festival baroka

Danas počinju 47. Varaždinske barokne večeri

Typography

U Varaždinu je sve spremno za najveći i najdugotrajniji hrvatski festival baroka koji će u deset dana održavanja okupiti mnogobrojne glazbenike, a u 20-tak popratnih programa i likovne umjetnike, znanstvenike te uglednike iz svijeta kulturnog i društveno-političkog života Hrvatske i susjednih zemalja.

Svečanim otvorenjem i velikim koncertom Purcell zbora i Orfej orkestra iz Budimpešte pod ravnanjem Gyorgya Vashegya, večeras u 20 sati, uz izravni TV prijenos, u Varaždinskoj katedrali, počet će glazbeni dio 47. Varaždinskih baroknih večeri.

Zemlja partner ovogodišnjeg Festivala je Mađarska pa će otvorenju, a prethodno i prijmu kod gradonačelnika dr. Ivana Čehoka nazočiti i nj. e. Jozsef Magyar, veleposlanik Mađarske u Republici Hrvatskoj, Istvan Ljgyarto, državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Republike Mađarske, Dinko Šokčević, ravnatelj Mađarskog instituta te Balaicz Zoltán, gradonačelnik Zalaegerszega, partnerskog grada Varaždina iz Mađarske.

O festivalu zahvaljujući kojemu će prelijepim zvucima glazbe oživjeti mnogobrojne crkve u Varaždinu i okolnim gradovima i mjestima, a popratnim programima i galerije, muzeji te druge kulturne institucije razgovarali smo s Raymondom Rojnikom, ravnateljem Varaždinskog koncertnog ureda, koji je i glavni organizator Festivala.

- Po čemu će 47. Varaždinske barokne večeri biti specifične, drugačije?
- Mađarska je jedanaesta po redu zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri i specifičnost je u tome da ćemo imati ćemo prigode čuti vrhunske mađarske glazbene snage kao što su: „Purrcell zbor i Orfej orkestar“ iz Budimpešte, Zbor i orkestar Panonske filharmonije iz Pečuha, Barokni orkestar Savaria i drugi, a uz to u rekordnom broju popratnih programa dva vikenda posvećena su Mađarskoj.

Prvog vikend prezentira se grad Zaalaegerszeg, a sljedeći vikend grad Szombately predstavit će svoju gastronomiju, tradiciju i kulturu Prelogu u manifestaciji pod nazivom “Barok u Prelogu u ruhu Mađarske“.

Izložba cvijeća otvorena je, u četvrtak u suradnji s mađarskim floristima, Izložba u Kerameikonu „Ceramica Multiplex“, koja se otvara u subotu u 18 sati je s mađarskim autorima, a tu je i promocija knjige direktora mađarskog instituta Dinka Šokčevića „Hrvati od stoljeća sedmog“ te 27. rujna je mađarsko-hrvatska gastronomska večer u Starom gradu.

- O financijama se nerado govori, osobito u vremenima krize, no, vi ste uspjeli zatvoriti financijsku konstrukciju, kako?
- Obzirom da smo izgubili neke velike sponzore, morali smo raditi s puno manjih sponzora, većina su sponzori iz Zagreba, te Beča, zatim je tu Klub mecena pa Renault Hrvatska, EU je podržala dva koncerta u Varaždinu, a i Mađarska kao zemlja partner izdvojila je više od 200.000 kuna. Koncerti će biti i u Lepoglavi, Trakošćanu, Vinici, Gornjem Knegincu, Novom Marofu, Križevcima, Prelogu, Trškom Vrhu, Zaboku, Belecu....

Petnaestak koncerata bit će održano izvan Varaždina u originalnim baroknim objektima i nama je posebno drago da svaka ta sredina i financijski sudjeluje u organizaciji Varaždinskih baroknih večeri.

- Mjesta održavanja u Varaždinu su također brojnija?
- Ove godine posebno nam je zadovoljstvo što u okviru VBV-a obilježavamo 20. obljetnicu Varaždinske biskupije, u varaždinskoj katedrali, 1. listopada, uz sudjelovanje Corus Angelicusa, pod ravnanjem Anđelka Igreca i Hrvatskog baroknog ansambla iz Zagreba te nekoliko iznimnih solista.

Osim u katedrali koncerti se održavaju i u Crkvi svetog Florjana, Uršulinskoj, Franjevačkoj crkvi i kapeli Erdödy u Starom gradu. I koncerti uz kavu se nastavljaju tako da će dva koncerta uz kavu biti subotom u, Trakošćanu u 11 sati i dva u Galeriji Sermage u Varaždinu.

- Otvorenje će biti posebno atraktivno?
- Otvorenje je prije svega glazbeni događaj, ali imat će notu Mađarske jer će biti upotpunjeno s prezentacijom grada Zaalaegerszega i mađarskim ansamblom na Starom gradu i raskošnim vatrometom koji počinje oko 22 sata. Ugođaju će pridonijeti i ambijentalna rasvjeta na glavnom trgu i na Starom gradu tako da će u svečanom ozračju moći uživati i varaždinci i gosti koji neće biti na svečanom koncertu.

Imamo i više od 20 popratnih programa – izložbe u GMV, Muzeju anđela, Kerameikonu, Galerijskom centru, Galeriji HDL-u, izložbu cvijeća. Bit će to čak deset izložaba, jedna promocija knjige jedna promocija CD-a, u dva vikenda promocije mađarskih pokrajina...No, sljedeće godine očekuje nas Japan,kao zemlja partner, prekooceanska suradnja koja se tek razvija i tek je u pregovorima.

- Kako je s publikom, ima li još ulaznica?
- Koncerti u Trakošćanu, kapeli Erdödy i svim manjim prostorima su rasprodani. Ostalo je nešto karata za 24., 27. i 28. rujna, te pozivamo građane da ukoliko žele uživati na od koncerata požure nabaviti svoju ulaznicu, a cijene su u rasponu od 25 do 75 kuna. Već godinama imamo i grupe posjetitelja koji iz Pule, Rijeke i Zagreba koje dolaze putem turističkih agencija.

Prošle godine bili su nam gosti iz Švicarske i Njemačke koji su došli s jednog cruissera u Dubrovniku, a ove godine očekujemo veliku posjećenost iz Beča i iz Mađarske.