fallback

Varaždinski gitarističko-glasovni dvojac, Darko Rušec i Sofija Cingula, spojem poznatih arija i ženskog notnog pisma oduševio odanu publiku

Sofija Cingula i Darko Rušec

Typography

Svoj već tradicionalan koncert „Varaždincima na dar“ još su jednom sjajno odradili Darko Rušec, gitarist i Sofija Cingula, mezzosopran, nastupivši 26. srpnja u prostoru varaždinskog Starog grada.

 

Dvoje glazbenika koji su svoje glazbeno obrazovanje stjecali u inozemstvu, danas su i profesori svojih predmeta u Glazbenoj školi u Varaždinu (Darko) i Odjelu za glazbu, Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, (Sofija). Umjetnici su to koje Varaždinci posebno vole i poštuju. Na njihov se koncert redovito čeka pa je uvijek pun do posljednjeg mjesta, što se dogodilo i ovom prigodom. Koncert je bio odgođen proteklog tjedna, a i ovaj put je, zbog kiše, iz atrija preseljen u lapidarij Staroga grada gdje je mjesta bilo premalo pa je dio publike strpljivo odstajao cijeli koncert, podarivši svojim ljubimcima na kraju aplauz pun oduševljenja.

Za uzvrat umjetnici su publici, nakon izvedbe desetak skladbi počevši od izbora iz ženskog notnog pisma do poznatih skladatelja poput F.Händela -“Frondi tenere.. Ombra mai fu“, J.S. Bacha- „Ave Maria“ i „Alemanda BWW 996“, F. Schuberta – „Ave Maria D 839“, M. Carcassia – „Etida op.60. br. 16.“, H. Purcella - „Thy Hand Belinda.. When I Am Laid In Earth“ , R. Shumanna – „Verratene Liebe..“ G. Meyerbeera –„Banishd From My Home Of Gladness“, kao bis podarili poznatu ariju Almirene iz opere „Rinaldo“, G:F: Händela - „Armida, dispietata...lascia chio pianga“.

Ove godine program koncerta bioje uistinu poseban. Sofija je na početku koncerta publici najavila skladbe koje su joj poznate i drage, ali se u gitarističko-glasovnom ruhu rijetko izvode. Zahvaljujući njezinom prelijepom glasu, zamamnih dubina, umjetnička ostavština izabranih skladateljica oživjela je na osobit način i bila prava poslastica za publiku. Čitav koncert protekao je u skladnom suzvučju sjajnog glasa i izvrsne gitare, pa s pravom možemo reći da je omiljeni varaždinski dvojac ovim koncertom svojoj odanoj publici priuštio još jednu glazbenu čaroliju.

O skladateljicama čija su djela izvođena na koncertu zna se da su živjele i stvarale u 19. stoljeću:
- Posegnuli smo za skladbama žena - autorica koje su naročito u glazbi uvijek samozatajno stajale po strani. Primjerice Francesca Caccini, kći je poznatog Giulia Caccinija. U povijest je ušla kao prva žena koja je skladala operu (njezina sačuvana opera je „La liberazione di Ruggeiro“). Bila je brza i plodonosna skladateljica, pjevačica, lutnjistica, učiteljica glazbe, poznata pod nadimkom La Cecchina.

O autorici skladbe Come Away Love, autorice Mrs. Bailey, pronađen je tek podatak da je skladbu napisala prijateljici Miss C. Wright, dok se o madame Anni Ablamovicz zna da je svoje djelo „There s Magic in That Litle Song“ posvetila gospođi Ford – istaknula je Sofija.