fallback

Hoće li i strani turistički vodiči morati polagati ispit za vođenje po zaštićenim lokalitetima

Typography

U ministarstvu turizma održan je sastanak predstavnika turističkih vodiča i ministra turizma Gari Cappelli na kojem se konstruktivno raspravljalo o problematici stranih turističkih vodiča i EU direktive tj. kako zaštiti domaće turističke vodiče, a opet otvoriti tržište turističkim vodičima iz zemalja EU, piše portal hrturizam.hrhrturizam.hr.

Zajednički zaključak sastanka je kako strani vodiči koji rade u Hrvatskoj također moraju kao i domaći turistički vodiči položiti ispit za vođenje po zaštićenim lokalitetima.

“Slažem se s našim vodičima da i strani moraju položiti ispite, te smo danas dogovorili da ćemo u idućih desetak dana zajednički doći do neke vrste dokumenta kojim ćemo pokušati to riješiti“, izjavio je Cappelli

Stav turističkih vodiča bio je jednoglasan u kontekstu da se zadrže županijske licence, dok je Ministar dao punu podršku u namjeri da se zaštiti struka u granicama mogućega, u odnosu na očekivanja EU prema RH. Također, kako ističe Trutanić, ministar Cappelli rekao je kako će i Ministarstvu dobro doći znanje koje dio vodiča ima o međunarodnom i europskom pravu, kako bi se što kvalitetnije zaštitila hrvatska baštinu i identitet koji upravo naša struka na prvom mjestu predstavlja stranim turistima.

„Bilo je riječi i o edukacijskom kurikulumu za vodiče i pratitelje, gdje bi se podigla kvaliteta, a ostalo u okviru potrebnih standarda EU. Kolega Bakija iz Zadra održao je prezentaciju dvogodišnjeg programa obrazovanja koji bi zadržao opći, posebni i praktični dio ispita, a obrazovanje bi se vezalo uz javne visokoškolske institucije, što bi pozitivno utjecalo i na suzbijanje inflacije vodiča.“ ističe Nikica Trutanić, turistički vodič.

Prezentiran je i pozitivan primjer Cipra koji je uspješno zaštitio lokalitete i lokalne vodiče, omogućivši EU kolegama pristup njihovom tržištu. “Naišli smo i na pozitivnu reakciju samog Ministra i njegovog tima, koji je oformio radnu skupinu za izradu novog Zakona i Pravilnika, u koju su uključeni kolegice Nuić, Penić, Talijan, Sučić, Miškulin, kolege Bakija i Sjekavica (kao predstavnici svih prisutnih na današnjem sastanku) te 3-4 predstavnika Ministarstva.„ zaključuje Trutanić

Ovim putem treba pohvaliti ministra Cappelli-a što mu je stalo do struke, što je otvoren za dijalog i što je proaktivno odmah primio turističke vodiče na konstruktivnu i argumentiranu raspravu o trenutnoj problematici. To bi trebalo biti normalno, no nažalost do sada nije bila takva praksa., nego je vladalo pravilo “Tko je jači i bliži vatri”.

Već je zakazan i prvi sastanak radne skupine koji će se održati u petak 24.veljače 2017. u Ministarstvu turizma.